top of page
  • Giakalis Family

“Το λάδι!” φώναζε ο παππούς. “Πιάσε το λάδι!”

Κι έτσι καταλαβαίναμε ότι ήταν η ώρα να κάτσουμε όλοι γύρω απ’ το τραπέζι. Το φαγητό ήταν έτοιμο. Βέβαια, ο παππούς… συνεχώς για το λάδι μάς μιλούσε. Στις δυο κουβέντες του η μια ήταν “λάδι”. Για να μεγαλώσουμε, για να είμαστε δυνατοί, για να έχουμε υγεία, για να μας αγαπούν, για να γίνουμε έξυπνοι, για να πάνε στη ζωή μας καλά οι δουλειές, η απάντηση για όλα ήταν το λάδι.

Κυρίως όταν καμάρωνε τον βαφτισιμιό του, τότε ειδικά. “Το λάδι”, αυτό που τού ‘βαλε στη βάφτιση ο ίδιος, που ήταν λάδι ποικιλιών κολοβής και αδραμυτινής, απ’ τον ελαιώνα μας. Λάδι άλλο να βάλει εκείνος στα χέρια του δεν δέχτηκε. Και τα σαπούνια της οικογένειας έτσι τα έφτιαχνε, όπως του έμαθε η γιαγιά του. Ακόμα κι όταν η γιαγιά η δική μας αγόραζε σαπούνια του εμπορίου για το σπίτι, εκείνος επέμενε να πλένει και να πλένεται με τα δικά του, τα φτιαγμένα από το λάδι του σπιτιού μας.



Σήμερα το λάδι της Μυτιλήνης είναι περιζήτητο σε πολλές χώρες του κόσμου, που ζητούν να αυξήσουν την εισαγωγή του. Η επιστήμη επιβεβαιώνει την ευεργετική του επίδραση στην υγεία και τονίζει την αξία των πολυφαινολών για τον οργανισμό. Πολλοί νέοι άνθρωποι θέλουν να ασχοληθούν με το εμπόριο λαδιού. Το λάδι μας συνοδεύει τα πιο νόστιμα φαγητά στα καλύτερα εστιατόρια, θεωρείται το πιο σημαντικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και ένα από τα πιο σημαντικά εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα. Για πολλούς είναι gourmet food, για άλλους στοιχείο που θα δώσει άρωμα και θα κάνει αξέχαστο ένα απλό πιάτο, για τους ντόπιους είναι μέρος της καθημερινότητας: Στο μαγείρεμα και το φαγητό, στη δουλειά που είναι πολύ πιθανό να σχετίζεται με αυτό, στο πράσινο των ελαιώνων που δεσπόζουν στο νησί, στα σύγχρονα ελαιοτριβεία και στις αναμνήσεις από την παιδική τους ηλικία. Σαν μια μόνιμη και ανεπιτήδευτη σύνδεση με την παράδοση.


Τί θα μείνει, σκεφτόμουν, στον επισκέπτη, που περπάτησε στους δρόμους του νησιού, στις πόλεις και στα χωριά της Μυτιλήνης με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που δοκίμασε μεζέδες και γλυκά, που απόλαυσε ένα ουζάκι στα πιο όμορφα καφενεία που έχετε δει ποτέ, που επισκέφτηκε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας ή έβγαλε φωτογραφία δίπλα σε ένα έργο του Θεόφιλου; Τι να πρωτοκρατήσεις από τούτον τον τόπο; Μια παρέα πέρασε μπροστά μου. Μιλούσαν, γελούσαν και κρατούσαν στα χέρια τους καραφάκια ούζο, μικρά βάζα με ελιές και μπουκαλάκια με ελαιόλαδο.


Σε κάθε συγκομιδή το νησί μοιάζει να κινείται στους ρυθμούς των κλαδιών που ελαφραίνουν από τον καρπό. Κι εμείς συζητάμε πόσο περήφανος θα ήταν ο παππούς που συνεχίζουμε την παράδοση, για την προσπάθειά μας να φτάσουμε το λάδι μας στην άκρη της γης, που φροντίζουμε να μπορεί να μπει σε κάθε σπίτι που θέλει να γευτεί τη μοναδική του γεύση.


Για εμάς το λάδι είναι η ιστορία μας. Της Ελλάδας, της Λέσβου, του χωριού μας, της Κώμης και της οικογένειάς μας. Και είναι για εμάς τιμή που συνεχίζουμε την παράδοση αιώνων σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο, παράγοντας βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πλούσιο σε άρωμα και γεύση και με χαμηλή οξύτητα, ένα premium προϊόν που εξάγουμε με επιτυχία, το βραβευμένο Lesvion Olive oil.


bottom of page